Forrás 500 üvegházi permetező

Kategória
Növényvédelem
Technológia típusa
Hardver
Az eszköz célja

A FORRÁS 500 üvegházi permetezőgép egyedi elképzelésből született, egy ügyfél kereste fel cégünket speciális igényeivel. Fontos szempont volt a kompakt kivitel, hogy kis helyen elférjen, könnyen, kevés kézi erő alkalmazásával is lehessen mozgatni. Ezt a helytakarékosságot szolgálja a 90°-kal elforgatott tartály, illetve a váz alatt elhelyezett, keskeny kivitelű kézmosó tartály (ez utóbbi kötelező tartozéka a permetezőgépeknek). A mozgatás 4 db 13” kerék segítségével történik, amelyből az első kettőt el is lehet forgatni.

A permetezőgép tartálya üvegszálból készül, az előírások szerinti technológiai víztartályt is tartalmazza. Nagy előnye, hogy sérülés esetén az ügyfél akár saját maga is meg tudja javítani. Hátránya az, hogy a permetezőgép leselejtezése után nem lehet újrahasznosítani. A tartályt ugyanazon a településen készítik, ahol a permetezőgépet is gyártják, így minimális a szállítás környezetterhelése.

A permetezőgépet egy három fázisú, elektromos szivattyú hajtja, melynek teljesítménye 5,5 kW, legnagyobb szállítási kapacitása 43,9 liter percenként, maximális nyomása 40 bar. A szivattyúra rászerelve található a nyomásszabályzó, amely két szakaszos, glicerines manométerrel ellátott. A szabályzónak két üzemmódja van, a permetezési és a keverési üzemmód. Ez utóbbi működteti a tartályban elhelyezett keverőfejet, amely tartály tartalmának keverésére szolgál. A keverőfej nyílásrésze olyan alakú, hogy az oldalsó nyílásokon nyomáskülönbség keletkezik, és beszívja a folyadékot a környezetéből. Ily módon növekszik a vízáram a keverőfej végén és többszörösen hatékonyabb a keverés.

A szívó oldali szelepes szűrő elősegíti a permetezőgép zavartalan, dugulásmentes működését, a folyamatos munkát. Kettős szerepe van, üzem közben lehetőség van a szűrőbetét tisztítására, továbbá az alsó sárga színű csavar letekerésével, és az alatta található 6/4”-os menetre való rácsatlakozással önfelszívóssá tehetjük permetezőgépet.

A permetezőgépet igény szerint egy vagy két tömlődobbal lehet felszerelni, amely 50 fm tömlőt képes kezelni. A tömlőre állítható szórásképpel rendelkező szórópisztoly kerül, amely maximum 50 bar nyomáson használható. Ezek az eszközök rugalmas munkavégzést tesznek lehetővé (könnyebben elérhető pl. egy fertőzöttebb terület; két ember is tud egyszerre permetezni, stb.).

A permetezőgép minden egysége manuálisan üzemeltethető, használata könnyen megtanulható.

Telepítés módja, költsége

Az eszközt telepíteni nem szükséges, a telepítés költsége az eszköz költségében benne van.

Kezelőfelület

Nincs

Programozási nyelv

Nincs

Előnyei
Emberi erőforrás megtakarítás
Költséghatékonyság
Anyagtakarékosság
Lehetséges problémák
  • Szűrő, szórófej fúvókák eldugulása
  • Tartály nem megfelelő kitisztítása a permetezés végeztével
  • Szétfagyások (nem megfelelő téli tárolás / fagyállózás elmaradása esetén)
Az eszköz használatához szükséges minimális digitális kompetencia
Közép
Beüzemeléshez szükséges szakember végzettsége minimum
Mérnök
Karbantartáshoz, hibaelhárításhoz szükséges szakember végzettsége minimum
Technikus
Adatgyűjtéshez, elemzéshez szükséges szakember végzettsége minimum
Technikus
Kezelőfelület nyelve
Magyar
Szolgáltató, gyártó neve
FORRÁS GÉPEK KFT.
Szolgáltató, gyártó ország
Magyarország
Feltöltő neve
Ádám János
Kép az eszközről
Forrás 500 üvegházi permetező